Profile photo of dana

by

Cui ii pasa de pajisti

20 October 2011 in News si Editoriale, Zootehnie

Mergand prin tari straine am admirat intotdeauna pajistile. Nu campurile cultivate. Acelea sunt frumoase oriunde. Sa vezi plantele aliniate, Urmele lasate de tractor. Totul in buna randuiala. Pentru ca un camp frumos este o garantie ca va fi o recolta bogata.
Dar eu ma refer la pajisti. Nici nu stiam cata munca implica intretinerea lor. Nu exista palma de teren nevalorificata corespunzator prin culturi agricole, pajisti naturale si paduri, cu delimitari clare intre aceste moduri de folosinta a terenurilor.
In Romania starea pajistilor este sub orice critica. Specialistii avertizeaza dar oare cine ii baga in seama?
Cu cat mai mari sunt suprafetele de terenuri necultivate, neingrijite cu atat mai mari vor fi eforturile necesare pentru curatarea lor.
Oare se mai acorda subventii pentru pajisti?
Legile proprietatii funciare adoptate dupa anul 1989 prevedeau explicit retrocedarea pasunilor catre vechii proprietari, persoane fizice care detin cota parte din pasunea comunala, primarii comunale si persoane fizice fara cota parte. Retrocedarea pasunilor nu s-a realizat in aproape nici o comuna.
Dar pasunea nu este pajiste? Cine se ocupa de intretinerea pajistilor?
Pajistea este de doua feluri: pasune sau faneata.
Adica pajistea este si in zinele montane si pe langa localitati. Hectare intregi de pamant lasat in paragina.
Marile suprafete de teren se folosesc mixt pentru pasunat sau pentru cosit.
In urjma cu cativa ani crescatorii de animale erau indrumati sa se asocieze in asociatii de pasunat. Aceste asociatii puteau beneficia de subventii de la statul roman dar si de la Uniunea Europeana.
In Romania aproape 5 miloane de hectare sunt pajisti. Pentru intretinerea lor este nevoie de echipament agricol, utilaj, specialisti (http://www NULL.agrinet NULL.ro/content NULL.jsp?page=544&language=1)

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2F848%2F&linkname=Cui%20ii%20pasa%20de%20pajisti) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2F848%2F&linkname=Cui%20ii%20pasa%20de%20pajisti) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2F848%2F&linkname=Cui%20ii%20pasa%20de%20pajisti) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar