Profile photo of dana

by

Achizitia de tractoare intre necesitati si posibilitati…

2 October 2011 in News si Editoriale

Am tot studiat o multime de date statistice referitoare la necesarul de tractoare pentru tara noastra. Le-am comparat de fiecare data cu datele statistice din tarile Europei Comunitare si am concluzionat de fiecare data ca la noi…este…altfel.

In fond nu avea rost nici o comparatie. Lipsa programelor romanesti de sprijin al agriculturii, mai precis a dotarii cu tehnica performanta, a fost o constanta a anilor postdecembristi. Am avut sansa fondurilor BIRD/BERD in trecut, iar acum a fondurilor europene. Nu o data m-am intrebat de ce noi romanii nu am reusit niciodata sa ne ajutam singuri. Se vehiculeaza de ani intregi in tot felul de cuvantari si strategii guvernamentale importanta si potentialul agriculturii romanesti, dar ramanem tot la stadiul in care stim ca ne aflam.

Este un blestem? Este o fatalitate?  

Strainii cunosc foarte bine potentialul precum si avutia pe care o reprezinta agricultura Romaniei. Nu m-a surprins strategia companiilor producatoare de de tehnica agricola performanta care de-a lungul timpului au oferit tot felul de solutii sa miste ceva in dotarea cu tehnica agricola performanta. De la credit furnizor in trecut pina la credit cu dobanda subventionata.

Si nu trebuie sa uitam niciodata ca suntem parte a Uniunii Europene.

Sunt avantaje dar si multe obligatii…Nu avem voie sa uitam ca incepind cu anul 2013 nu se mai pot comercializa pe teritoriul Uniunii Europene tractoare ce nu respecta noua norma de poluare TIER IV.

Astfel, ii sfatuiesc pe toti acei fermieri (indiferent de marimea tractorului dorit), care planifica achizitionarea unui tractor in viitorul apropiat (1-3 ani), sa o faca in anul care urmeaza. Sunt increzator ca marii producatori de utilaje agricole si-au facut un stoc generos de motoare ce respecta norma de poluare TIER III si cu care vor echipa utilajele agricole in 2012. Trecerea la norma de poluare TIER IV, obliga producatorii de utilaje sa foloseasca motoare care inglobeaza tehnologii antipoluare scumpe si de ultima ora. Prognosticam cresterea pretului tractoarelor incepind din 2013 cu pina la 14% fata de nivelul actual.

Deci, pentru a achizitiona ieftin, achizitonati tractorul dorit in anul 2012.

Daca veti reusi aceasta achizitie si cu finantare pe fonduri europene, nu putem decat sa va felicitam si sa va uram din toata inima, “Recolte bogate”.

Csaba Kis

Timisoara,  octombrie 2011

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fachizitia-de-tractoare-intre-necesitati-si-posibilitati%2F&linkname=Achizitia%20de%20tractoare%20intre%20necesitati%20si%20posibilitati%E2%80%A6) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fachizitia-de-tractoare-intre-necesitati-si-posibilitati%2F&linkname=Achizitia%20de%20tractoare%20intre%20necesitati%20si%20posibilitati%E2%80%A6) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fachizitia-de-tractoare-intre-necesitati-si-posibilitati%2F&linkname=Achizitia%20de%20tractoare%20intre%20necesitati%20si%20posibilitati%E2%80%A6) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar