Profile photo of dana

by

Agricultura ecologica

24 November 2011 in Administratie

Un deziderat in primul rand al consumatorilor: agricultura ecologica.
Ce implica acest concept, cum se realizeaza, cum se incadreaza in normativele existente la nivel european?
Terminologia de “agricultura ecologica” este similiara cu aceea de agricultura organica sau agricultura biologica.
Presupune realizarea unor produse mai curate, cat mai naturale, urmarind si conservarea mediului.
In etapa productiei este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor. În timpul procesarii alimentelor se pune accentul pe evitarea folosirii a aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, .
Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, asa cum rezulta din legislatie comunitara si nationala in vigoare.
De exemplu, înainte de a obţine un produs comercializat cu menţiunea ,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani.
Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, proprietate a M.A.D.R. garanteaza ca produsul provine din agricultura ecologica.

Alaturi de aceasta se foloseste obligatoriu din 1 iulie 2010 si sigla comunitara pentru etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.

Link-uri utile:

Agricultura ecologica (http://ec NULL.europa NULL.eu/agriculture/organic/home_ro)
Sol (http://www NULL.soel NULL.de/english/index NULL.html)
IFOAM (http://www NULL.ifoam NULL.org/whoisifoam/index NULL.html)
BioFach2012 (http://www NULL.biofach NULL.de/main/Page NULL.html)

Sursa: MADR (http://www NULL.madr NULL.ro/pages/page NULL.php?self=01&sub=0107)

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fagricultura-ecologica%2F&linkname=Agricultura%20ecologica) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fagricultura-ecologica%2F&linkname=Agricultura%20ecologica) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fagricultura-ecologica%2F&linkname=Agricultura%20ecologica) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar