Profile photo of dana

by

Alte sfaturi utile in plina iarna!

6 January 2012 in Cereale, Legumicultura, Producatori

Aveti grija la seminte!

Unii agricultori au depozitat seminte din culturile proprii. In saci sau vrac, cel putin o data pe saptamana este necesar controlul acestora.
Se urmareste temperatura masei de seminte, daca sunt atacate de daunatori, daca a patruns umezeala la ele.
Daca umiditatea din spatiile de depozitare depaseste o anumita limita are loc o incalzire a semintelor.

La inceput temperatura boabelor creşte la 24-30 grade C, iar la suprafaţa stratului de seminţe se observă o uşoară transpiraţie.

Cand temperatura creşte la 38 grade, seminţele încep să se brunifice. Simtim miros de mucegai, alcool şi amoniac.

La 50 grade, boabele devin făramicioase.

In afara de umezeala alti dusmani ai semintelor sunt insectele si rozatoarele. Asa ca cei ce au provizii de seminte pentru consum individual sau pentru comercializare sunt in permanenta activitate chiar si in lunile friguroase.

Cartofii sunt in regula?

Temperatura în depozitele de cartofi pentru consum trebuie să se menţină între 3-4 grade C pentru a preveni zbarcirea sau inghetarea produselor.

Spatiul de depozitare trebuie sa fie intunecos. In caz contrar, tuberculii se înverzesc, devin amari şi toxici pentru om şi animale.

Ati controlat culturile semănate în toamnă?

Cu siguranta ca fiecare cultivator bun va raspunde afirmativ la aceasta intrebare. El stie ca indiferent de efort trebuie sa elimine apa de pe terenurile mai joase.

Se fac aplicari amendamentelor cu calciu

Măsură obligatorie in zonele colinare cu soluri acide.

Ca materiale se pot folosi carbonatul de calciu (piatra de var), hidroxid de calciu (var nestins), spuma de defecare de la fabricile de zahăr, zgură de furnal, tuful calcaros, reziduurile de la fabricile de îngrăşăminte chimice, molozul ce rămâne de la demolarea clădirilor.

Fermentat sau proaspăt, gunoiul de grajd trebuie dus în câmp şi introdus în sol sub arăturile care se mai execută.

Aratul suprafeţelor rămase nearate din toamnă, în ferestrele bune de lucru, astfel ca până în primăvară, prin îngheţ şi desgheţ pământul să se mărunţească, iar rizomii şi stolonii buruienilor să fie distruşi.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Falte-sfaturi-utile-in-plina-iarna%2F&linkname=Alte%20sfaturi%20utile%20in%20plina%20iarna%21) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Falte-sfaturi-utile-in-plina-iarna%2F&linkname=Alte%20sfaturi%20utile%20in%20plina%20iarna%21) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Falte-sfaturi-utile-in-plina-iarna%2F&linkname=Alte%20sfaturi%20utile%20in%20plina%20iarna%21) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar