Profile photo of dana

by

Atentie la eticheta

25 November 2011 in News si Editoriale

Miercuri, 23 noiembrie 2011 in cadrul Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European a fost adoptata o rezolutie care va fi supusa votului in plenul Parlamentului in cadrul sesiunii din 12-13 decembrie. Aceasta vizeaza introducerea etichetarii produselor alimentare cu doua date de expirare, una comerciala si alta de consum. Se urmareste in acest fel reducerea risipei la alimente si favorizarea celor 79 de milioane de cetateni comunitari care traiesc sub pragul saraciei.

In conditiile in care este evidenta o risipire a alimentelor in toate etapele, de la producerea lor pana la livrare luarea unor masuri se impunea.

Eurodeputaţii propun chiar ca 2013 să fie desemnat Anul european împotriva risipei alimentare.

Ce vor contine noile etichete? Mentiunile: „a se vinde până la…” şi „a se consuma până la…”
De ce? Pentru a se evita punerea in vanzare a unui produs care are o data apropiata de expirare. Multi cumpara produsele alimentare doar pentru ca li se par atractive. Oferta este variata, pofta se amplifica vazandu-le. Asa se ajunge la dulapuri supraincarcate de unde cele mai multe pachete ajung la cosul de gunoi. De ce nu ar ajunge produsele la cei ce nu isi pot permite sa cumpere fara masura?
Dar se ridica mai multe intrebari.
Vor intelege toti oamenii care este valoarea celor doua etichete? Daca un produs este in magazin si ii expira data de vanzare dar el poate fi consumat, ce se va intampla cu el? Magazinul ii va da o alta turnura? Se vor institui alte fonduri pentru preluarea acestor alimente si redistribuirea lor catre persoanele defavorizate? La urma urmei, o alta birocratie?
Si o alta intrebare? Milioanele de persoane defavorizate vor fi condamnate sa consume doar alimente cu termen aproape de expirare? Pentru ca altfel este greu de inteles aceasta dubla etichetare.
Nu era mai simplu ca de la producatori direct sa se realizeze o distributie catre cetatenii care traiesc sub pragul saraciei? Probabil ca la aceste intrebari vom primi raspuns atunci cand rezolutia va fi aprobata si pusa in aplicare.

Agroinfo (http://www NULL.agroinfo NULL.ro/economic/piata-agricola/comisia-de-agricultura-a-pe-propune-etichetarea-alimentelor-cu-doua-date-de-expirare-una-comerciala-si-alta-de-consum) avand ca sursa: Agerpres

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fatentie-la-eticheta%2F&linkname=Atentie%20la%20eticheta) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fatentie-la-eticheta%2F&linkname=Atentie%20la%20eticheta) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fatentie-la-eticheta%2F&linkname=Atentie%20la%20eticheta) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar