Profile photo of dana

by

Compostul obtinut in gospodarii

10 January 2012 in Producatori

In fiecare zi in bucatarie, preparand hrana ne alegem cu cantitati serioase de resturi. Coji de morcovi, cartofi, telina sau orice alta leguma.
Cojile de banana, zatul de la cafea, ar umple inutil tomberoanele.
Cei ce au avantajul de a poseda o gradina nu ezita sa arunce aceste resturi intr-un colt ascuns. undeva unde in toamna s-au aruncat resturile vegetale de prin gradina. Cu totii stim ce este acela “compost“. Chiar si copiii invata la scoala. Li se spune ca este mai sanatos sa maruntim crengile de la copaci decat sa le ardem si sa poluam in plus atmosfera si asa chinuita.
Pentru un agricultor este de la sine inteles sa adune o multime de resturi alimentare, vegetale, animale. Le aduna si el in gramezi mai mari sau mai mici si apoi le foloseste la ingrasarea pamantului.
Dar producerea compostului desi in esenta simpla are nevoie de cateva indrumari.
Compostarea poate avea loc in interiorul unei gramezi mari de deseuri organice, dar inpoi general este mai practic sa folosiți o cutie de compost.
Primul pas, ne alegem locatia potrivita in gradina, De regula undeva in spate, intr-un colt, mascat de vegetatie.
Apoi ne confectionam o cutie de compost. Exista recipiente de cumparat, dintr-un material plastic, mai dur sau le putem confectiona din lazi de lemn.
Mai avem nevoie de o unealta pe care o vom folosi la amestecat si apa.
Totul este pregatit si putem incepe sa colectam: de la resturile de bucatarie (resturi de fructe, legume, resturi de la prepararea cafelei sau ceaiului, praf de la curatarea locuintei etc) pana la deseuri vegetale din gradina (resturi toaletare, ramuri, frunze uscate, iarba, resturi de flori etc).
Se porneste de la a aseza in spatiul de compostare a unui strat de 10 pana la 15 cm format din crengi rupte sau alte resturi vegetale.

Se poate adauga compost finit, gunoi de grajd, grabind astfel procesul.

Este bine sa alternati resturile de la bucatarie cu cele din gradina. La o cantitate de resturi din casa puneti doua cantitati din celelalte.

Pentru a favoriza procesul si a mentine amestecul aerat, este convenabil sa amestecati compostul din cand in cand (o data sau de doua ori pe saptamana). Este suficient sa amestecati doar jumatatea superioara a amestecului de deseuri.

Este de asemenea necesar sa adaugați apa in amestec atunci cand oservati ca acesta este uscat (umiditatea ar trebui sa fie similara cu aceea a unui burete stors).

Odata ce ati umplut cutia de compost, puteti incepe sa colectati compost de pe fundul cutiei. Un compost foarte bun aveti dupa aproximativ 5 luni.

Iar pentru cei ce cresc animale pot adauga paie, resturi de coceni, nutreturi depreciate, var, cenuşă, etc

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fcompostul-obtinut-in-gospodarii%2F&linkname=Compostul%20obtinut%20in%20gospodarii) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fcompostul-obtinut-in-gospodarii%2F&linkname=Compostul%20obtinut%20in%20gospodarii) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fcompostul-obtinut-in-gospodarii%2F&linkname=Compostul%20obtinut%20in%20gospodarii) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar