Profile photo of dana

by

Cum ingrasam gradina?

30 January 2012 in Legumicultura, Samanta si agrochimizare

Suna cam aiurea titlul dar daca vrem sa obtinem produse “grase” trebuie sa avem un pamant corespunzator.
Calitatea solurilor o corectam cu amendamente.
Acestea prin elementele ce le compun silesc prin prezenta lor unele din substantele hranitoare din pamant sa se puna mai usor la indemana plantelor.
Gipsul, in cantitate de 4-7 kg la 100 mp se administreaza pentru a inlesni cresterea radacinilor.
Un alt amendament aflat la indemana este varul, Se administreaza in cantitate de 10 – 20 kg la 100 mp.
In gradini mai mari se folosesc masini si echipamente pentru aplicat ingrasaminte chimice si amendamente care au ca destinatie imprastierea pe suprafata solului sau distribuirea  si incorporarea in sol a materialului conform cerintelor agrotehnice ale plantelor de cultura.
Dar in gradinile mici sunt suficiente o roaba, lopata sau chiar cu galeata.
Ca ingrasamant natural cel mai bun este gunoiul de grajd. Daca provine de la propriile animale este mai bine, mai ieftin si mai la indemana. Daca nu, trebuie procurat.
Toamna sau primavara se imprastie gunoiul cam 500 de kg la 100mp si apoi se amesteca cu pamantul.
Gunoirea se practica o data la 4 ani si in primul an se seamana numai anumite culturi cum ar fi cele din familia varzoaselor.
Un alt ingrasamant natural este compostul.
Pe langa ingrasamintele naturale se folosesc si ingrasamintele chimice. Acestea au o insemnatate mai mare in cultura legumelor si maresc foarte mult recolta. Se folosesc ingrasaminte azotoaze si ingrasaminte potasice. Se aplica toamna sau primavara sau pot fi administrate la semanare.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fcum-ingrasam-gradina%2F&linkname=Cum%20ingrasam%20gradina%3F) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fcum-ingrasam-gradina%2F&linkname=Cum%20ingrasam%20gradina%3F) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fcum-ingrasam-gradina%2F&linkname=Cum%20ingrasam%20gradina%3F) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar