Profile photo of dana

by

Date de specialitate privind compostul

13 January 2012 in Legumicultura, Pomicultura, Producatori

Daca vrem sa facem un compost “ca la carte” trebuie sa avem in vedere cateva elemente.

1. Materialele folosite pentru compost trebuie sa aiba cel putin 30% substante organice.

Proportia din C si N sa aiba valoarea de 25-30 : 1

2. Materialele se pregatesc pentru compostare prin: macinare, tocare, presare, omogenizarea. Materialele straine se indeparteaza.

3. Nu toti compuşii organici ai deşeurilor se descompun in acelasi timp.

Unele materiale, bogate in lignit, se descompun mai greu. Daca vrem sa adaugam azot poate sa apara o pierdere de azot sub forma de amoniac si se polueaza mediul inconjurator.

4. Umiditatea compostului trebuie sa fie în jur de 40-60 % din volum pentru declansarea procesului de compostare si se asigura prin amestecarea materialelor si umectare.

5.La amestecarea materiilor prime se pot adauga diferiti aditivi, care pot influenta procesul de fermentare si pot imbunatatii calitatea compostului: macinat de argila, faina de roca, var, faina de oase, faina de sange, faina de coarne, etc.

Compostul este o sursă bună de substanţe nutritive pentru producţia agricolă şi horticolă,este un material de ameliorare a solului, protejând totodată plantele faţă de secetă şi boli

Sursa: brosura “Compostul ¬– Pur si Simplu” de ing. Ion Toncea

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fdate-de-specialitate-privind-compostul%2F&linkname=Date%20de%20specialitate%20privind%20compostul) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fdate-de-specialitate-privind-compostul%2F&linkname=Date%20de%20specialitate%20privind%20compostul) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fdate-de-specialitate-privind-compostul%2F&linkname=Date%20de%20specialitate%20privind%20compostul) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar