Profile photo of dana

by

Ferma de gaini, o idee pentru tinerii fermieri

9 November 2011 in Zootehnie

Este rentabila infiintarea unei ferme de gaini ouatoare?
A venit sezonul rece si odata cu el am observat cresterea pretului la oua. Cunostintele care cresc gaini se plang in aceasta perioada ca acestea nu mai produc oua. Si resemnate asteapta primavara pentru ca gainile lor sa devina din nou folositoare.
Se pare ca in gospodariile private acest fenomen este raspandit. Gainile produc oua in perioada aprilie-septembrie urmand apoi o perioada cinci luni de pauza. In aceasta perioada pe piata se afla doar ouale produse industrial.
In gospodariile taranesti se cresc rase locale de pasari, cu potential genetic si productiv foarte scazut. Gainile sunt crescute in cotete necorespunzatoare, de multe ori in aer liber. Asa incat ele sufera cand sunt calduri prea mari sau cand este frig.
Iar alimentatia bazata pe verdeturile din gradina, sporadic cereale nu asigura necesarul nutritiv energo-proteic pentru a asigura curba economica de oua.
In aceste conditii o micro ferma de gaini ouatoare ar avea avantajul ca s-ar intretine prin munca familiei, prin productia proprie de cereale, mai ieftina decat cele de pe piata, putand deci produce mai economic decat fermele industriale.
Tinerii fermieri care ar dori sa profite de masura 112 si care aspira la ceva fonduri nerambursabile ar trebui sa introduca in planul lor urmatoarele:
-alegerea unui spatiu potrivit ca adapost pentru gaini;hala ar trebui sa fie inchisa, fara ferestre, cu sistem de ventilatie
– sistemul de hranire
– sistemul de adapare
-sistemul de iluminat
Personalul care s-ar ocupa de ferma ar fi format din membrii familiei.
Hrana pasarilor ar trebui asigurata in principal din productia proprie de cereale si furaje. Ar trebui asigurate conditii pentru realizarea furajelor combinate. Toate la un loc ar asigura o productie constanta si ridicata de oua. Fermierii se vor documenta in legatura cu utilajele agricole, masinile si accesoriile necesare in acaeasta intreprindere.
Buna informare sta la baza realizarilor dorite.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fferma-de-gaini-o-idee-pentru-tinerii-fermieri%2F&linkname=Ferma%20de%20gaini%2C%20o%20idee%20pentru%20tinerii%20fermieri) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fferma-de-gaini-o-idee-pentru-tinerii-fermieri%2F&linkname=Ferma%20de%20gaini%2C%20o%20idee%20pentru%20tinerii%20fermieri) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fferma-de-gaini-o-idee-pentru-tinerii-fermieri%2F&linkname=Ferma%20de%20gaini%2C%20o%20idee%20pentru%20tinerii%20fermieri) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar