Profile photo of dana

by

Gaini stresate si ouale lor

16 December 2011 in Curier legislativ, Zootehnie

Vorbeau oare bunicii nostri despre stres? Stiau ce este el? Bineinteles ca nu, pentru ca nici nu exista pe vremea lor.
Stresul se pare ca este o achizitie a lumii moderne si civilizate.
Oamenii resimt stresul atunci cand percep un dezechilibru între solicitările care li se impun şi resursele pe care le au la dispoziţie pentru a soluţiona aceste solicitări.
Deşi stresul se resimte la nivel psihologic, acesta afectează şi sănătatea fizică a oamenilor (http://osha NULL.europa NULL.eu/ro/topics/stress/definitions_and_causes).Prea vrem noi sa facem multe acum, in scurt timp. Sau, suntem nevoiti sa facem prea multe, pentru a trai.
Dar se pare ca nu numai oamenii sunt stresati. Chiar si gainile!. Cele crescute in custi. Carora li se tot cere sa faca oua si nu mai sunt lasate in pace. Sa fie si ele doar hranite, sa isi ia o pauza asa cum suratele lor din curtea gospodarilor o fac. Cum mai spuneam undeva, de prin septembrie pana prin aprilie, gainile “nestresate” devin mai “neproductive”.
Dar cineva are grija acum de bietele gaini. Si ni se interzice sa mai servim oua de la gainile stresate, incepand cu 1 ianuarie 2012.
Gainile stresate sunt cele care sunt tinute in custi. Ouale lor poarta cifra 3 inaintea codului de producator, in stampila aplicata.

Pe viitor,producatorii vor trebui sa asigure conditii mult mai bune si spatii mai mari gainilor.

Romania detine 29 de exploatatii care se afla in situatia de a nu corespunde normelor europene in privinta cresterii pasarilor.

Cei ce nu vor tine seama de aceasta noua directiva vor fi nevoiti sa vanda ouale celor care le proceseaza pentru a obtine alte alimente. Indirect le vom consuma totusi, nu?

Cei mai multi dintre noi stiu ca toate ouale au mentionate pe ele o cifra de la zero la trei

Conform reglementarilor Uniunii Europene, prima cifra a codului (0, 1, 2 sau 3) precizeaza calitatea oului, mai precis indica modul de crestere al gainilor.

Cifra zero este pentru cele mai sanatoase oua, cele bio. Oua care provind de la gaini crescute in aer liber, fara furaje chimice, netratate cu antibiotice sau hormoni. Nu e usor sa le obtii asa ca piata nu este foarte impanzita cu ele, daca excludem aici piata traditionala a micilor producatori.

Cifra 3 este pentru cele mai chinuite gaini, al caror spatiu vital este o baterie cat o coala A4 pe care nu o parasesc decat dupa ce si-au terminat “misiunea”.

Desfiintandu-se aceste baterii va scadea numarul gainilor stresate. Oare Uniunea Europeana nu are grija si de fermieri? Nu sunt prea mult directive, normative, reglementari?

Sursa: antena1

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgaini-stresate-si-ouale-lor%2F&linkname=Gaini%20stresate%20si%20ouale%20lor) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgaini-stresate-si-ouale-lor%2F&linkname=Gaini%20stresate%20si%20ouale%20lor) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgaini-stresate-si-ouale-lor%2F&linkname=Gaini%20stresate%20si%20ouale%20lor) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar