Profile photo of dana

by

Gradina de legume – capital incepator

28 January 2012 in Legumicultura

Fiecare cand porneste o afacere isi doreste sa realizeze un venit.

Chiar daca dorim sa folosim produsele din gradina pentru nevoile familiei tot venit se numeste pentru ca reducem banii cheltuiti pe alimente si ii putem folosi in alta parte.

Intr-o gradina de legume principalul capital este munca proprie si acesta se poate mari prin munca multa. Intregul capital intrebuintat in agricultura se intoarce prin produsele obtinute. Dar aceasta necesita timp si comporta anumite riscuri.

O exploatare necesita pe langa pamant, o serie de utilaje, mijloace de munca, seminte. Toate aceste materiale se procura cu bani.

Capitalul incepator este format din capitalul funciar ( pamant, constructii) si capitalul de exploatare( unelte, animale, seminte, ingrasaminte etc.)

Munca in gradina  familiala se realizeaza in mare parte cu bratele, dar se pot  folosi si vite. In asociatiile mari, pentru suprafetele intinse de cultura se folosesc cu succes masinile si utilajele agricole de dimensiuni mici sau mari.

Dupa ce ne-am asigurat terenul, utilajele, stim cum bat vanturile, ne suflecam manecile si ne apucam de treaba.

Reguli pe care trebuie sa le avem in vedere:

a. alegem locul pentru gradina de legume in apropierea casei de locuit sau a unor cai de acces. Aceasta deoarece produsele se consuma zilnic, membrii familiei pot lucra chiar si in reprize, se evita transportul utilajelor, a recoltei.

Sursa de apa trebuie sa fie aproape. Trebuie evitata expunerea spre nord a terenului. Cea mai avantajoasa este expunerea spre sud.

Pamantul, chiar daca este mai sarac la inceput, se poate imbunatati prin munca si prin asigurarea substantelor care ii lipsesc.

b. imprejmuim gradina pentru a o apara de musafiri nepoftiti dar si pentru a o proteja contra vanturilor.

Pentru un gard viu putem folosi arbusti stufosi cu ghimpi ( paducelul, gladita, etc), daca gradina ne permite putem pune si culturi de talie inalta ( porumbul pt furaje). In acest fel avem gradina imprejmuita, dar avem si productie.

Daca este o zona in care vanturile predomina putem folosi perdele de protectie penetrabile, care permit circulatia vanturilor printre ele.

c. Ne asiguram un sistem de udare: cu stropitoare, prin santuri sau rigole .

Cele mai bune ape sunt cele de elesteu si de scurgere pentru ca acestea contin substante hranitoare.

Apa de put, de izvor sau din retea se utilizeaza dupa ce a stat o zi in butoaie sau bazine pentru a se aerisi si a capata temperatura mediului inconjurator.

Bibliografie: “Gradina noastra de legume”, autori dr.ing. M.Vladut si ing. Serban Popa, editura M.A.S.T., 1997

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgradina-de-legume-capital-incepator%2F&linkname=Gradina%20de%20legume%20%E2%80%93%20capital%20incepator) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgradina-de-legume-capital-incepator%2F&linkname=Gradina%20de%20legume%20%E2%80%93%20capital%20incepator) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgradina-de-legume-capital-incepator%2F&linkname=Gradina%20de%20legume%20%E2%80%93%20capital%20incepator) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar