Profile photo of dana

by

Graul, painea noastra cea de toate zilele

13 October 2011 in Cereale, Masini si utilaje agricole, News si Editoriale, Samanta si agrochimizare

Anul acesta a fost roditor. Productii record la grau, asa cum de mult nu s-a mai auzit pe la noi. Acest lucru ne aminteste ca undeva, candva  aveam titulatura de “granar” al Europei. 

„Anul acesta a fost un an de excepţie pentru producţiile agricole, net superioare faţă de anul trecut.(…)  Din recolta totală înregistrată, de 7,2 milioane tone, putem exporta anul acesta în jur de patru milioane de tone, iar la ora actuală avem deja contractate pentru export în jur de 800.000 de tone”, a arătat Ministrul Valeriu Tabără (http://http://www NULL.ziare NULL.com/economie/agricultura/valeriu-tabara-lauda-calitatea-graului-de-anul-acesta-1121469).
Timpul a fost favorabil, dar este evident ca nivelul productiilor obtinute a depins si de aplicarea optima a tuturor verigilor tehnologice ,
Incepand cu alegerea solului si terminand cu recoltatul .

Alegerea celor mai bune soiuri dintre cele recomandate in zona in care este cultura.
Targul IndAgra care se va desfasura in perioada 19 – 23 octombrie este un prilej pentru a cauta si a afla noutatile in ceea ce priveste semintele. Este un prilej pentru a cere sfatul specialistilor.
In tehnologia de cultura a graului, bazele unor recolte ridicate se pun odata cu infiintarea culturii, care cuprinde o serie de secvente tehnologice menite sa conduca la realizarea de lanuri bine incheiate.

Sa nu uitam ca semanataul ar trebui sa se finalizeze  cu cel putin 40 de zile inainte de a veni inghetul.

Graul se cultiva dupa cele mai bune premergatoare si anume:
-dupa culturi prasitoare (cartofi de vara,sfecla de zahar si hibrizi timpurii de porumb),care elibereaza terenul cu cel putin 12-15 zile inainte de incheierea epocii optime de insamantat;
-este contraindicat semanatul graului dupa orz sau alta cereala paioasa;

Lucrarile de pregatire ale solului au o mare insemnatate pentru grau.

O buna pregatire a terenului depinde in mare masura de planta premergatoare si anume de momentul cand aceasta elibereaza terenul ca si de starea de umiditate in care il lasa.

Cele mai bune rezultate se obtin cand solul este bine maruntit si asezat cu o buna rezerva de apa si nitrati si lipsit de resturi vegetale. Pentru grau, adancimea araturi este mai putin importanta decat asezarea si maruntirea solului. Aceste conditii pot fi realizate daca aratura se face cand solul este reavan , adica imediat dupa recoltarea plantei premergatoare .

A nu se infiinta cultura dupa sorg, iarba din Suda, mei, deoarece acestea lasa terenul sarac in apa.
Si cum acum seceta este problema cea mare este firesc ca sistemele de irigatii sa fie folosite. Udarea de toamna este foarte importanta. Norma pentru udarea de rasarire este de 300-500 mc./ha.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgraul-painea-noastra-cea-de-toate-zilele%2F&linkname=Graul%2C%20painea%20noastra%20cea%20de%20toate%20zilele) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgraul-painea-noastra-cea-de-toate-zilele%2F&linkname=Graul%2C%20painea%20noastra%20cea%20de%20toate%20zilele) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fgraul-painea-noastra-cea-de-toate-zilele%2F&linkname=Graul%2C%20painea%20noastra%20cea%20de%20toate%20zilele) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar