Profile photo of dana

by

Impartirea terenului si pregatirea lui

29 January 2012 in Legumicultura

Atunci cand purcedem la organizarea unei gradini, si ne referim aici doar la cele de gen familial pentru ca sunt mai mici si poate mai de interes pentru publicul larg, avem in vedere o suprafata libera de alta vegetatie. In afara de vegetatia care imprejmuieste gradina terenul trebuie sa fie gol. ca este patrat, dreptunghi sau trapez, nu are importanta.
Este importanta forma reliefului pe langa expozitia terenului.
Tinand cont de toti factorii pe care i-am amintit si in articolele precedente impartim gradina in parcele de o forma cat mai regulata. Intre parcele facem poteci care sa ne permita sa circulam.
Daca gradina de care dispunem este mai mica este suficient si un singur drum principal. Parcelele le putem aranja de-o parte si de alta acestuia. El trebuie sa fie lat intre un metru sau doi si sa fie mai ridicat la mijloc pentru a permite scurgerea apei.
In unele gradini drumul principal poate fi si de-a lungul gardului. Fasia care ramane intre drum si gard o putem folosi pentru producerea rasadurilor sau pentru legumele timpurii.
Parcelele le impartim in straturi. Acestea nu sunt foarte late, astfel incat sa putem ajunge cu mana pana la mijloc. Sa tinem cont ca gradinaritul inseamna multa munca manuala si avem nevoie sa fim des intre plante pentru plivit, prasit sau semanat. Intre straturi este suficient daca lasam cam 30 de cm.
Daca orientam parcelele astfel incat randurile de plante sa fie indreptate spre N-S atunci avem asigurata insorirea aproape toata ziua.
Pentru terenul in panta lucrurile sunt ceva mai complicate si este clar ca o legumicultura cu succes o practicam pe un teren drept. Asta nu insesamna ca pe terenul in panta este imposibila. Inbseamna doar ca depaseste subiectul acestui articol.
Am ales locul pentru gradina, am imprejmuit-o, ne-am asigurat sursele de apa, am impartit-o in parcele si straturi.
Este randul terenului. Cel ce are sarcina de a ne da recoltele pe care le visam,
Trebuie sa il pregatim in acest scop.
Nu stim ce a fost inainte pe acest teren dar cu siguranta putini au sansa sa primeasca un teren gata arat.
Asa incat, de cele mai multe ori trebuie sa trecem la curatarea lui de pietre, de resturi vegetale si apoi sa il desfundam.
Ce inseamna aceasta?
Sa il sapam adanc, pana la 40 – 50 cm cu cazmaua sau cu plugul.
Daca vi de la oras si vrei sa te apuci de gradinarit nu strica sa explicam cum se face o desfundare corecta, cu cazmaua.
1.Impartim terenul in fasii late de pana la un metru.
2.Fasia din margine se sapa pana la adancimea mentionata mai sus, pamantul il aruncam in afara.
3.Trecem la fasia urmatoare si pamantul scpos il aruncam in santul ramas de la sapatul primei fasii.

Dupa ce am desfundat terenul, maruntim pamantul, il nivelam.
Urmeaza sa “tratam” pamantul in cazul in care ni se pare ca nu este destul de bogat.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fimpartirea-terenului-si-pregatirea-lui%2F&linkname=Impartirea%20terenului%20si%20pregatirea%20lui) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fimpartirea-terenului-si-pregatirea-lui%2F&linkname=Impartirea%20terenului%20si%20pregatirea%20lui) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fimpartirea-terenului-si-pregatirea-lui%2F&linkname=Impartirea%20terenului%20si%20pregatirea%20lui) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar