Profile photo of csaby

by

IMPRESII AGRITEHNICA – HANOVRA 2011

15 December 2011 in News si Editoriale

Am avut sansa sa vizitez expozitia Agritehnica 2011 desfasurata la Hanovra in toamna acestui an. Spun sansa pentru ca este un eveniment major la care ar trebui sa participe cat mai multi fermieri romani si din pacate putin reusesc sa-l vada.

Am regasit printre expozanti multe firme foarte active pe piata romaneasca. In fond toti actorii mari de pe scena tehnicii agricole sunt prezenti pe piata din Romania.
Si pe langa acestia sunt prezenti si foarte multi dintre producatorii mijlocii si mici.

Suntem orbiti de masini si utilaje mici, mari, foarte mari si chiar uriase. Toate stralucitoare, mustind de tehnica de ultima ora, super complexe si conduse de calculatoare cu impresionanta capacitate de procesare a datelor. Amestecam acum tehnica satelitilor, cu motoare ultraperformante, cu sofisticate sisteme de depoluare a noxelor, computere cu cartarea productiei in timp real, si multe alte grozavii ale tehnicii secolului in care umil traim, dar uneori uitam, sau, pur si simplu, nu acceptam faptul ca aceste masinarii ultrasofisticate trebuie conduse de catre operatori umani, de catre mine, de tine sau de catre badea Vasile.

Greu gasesti in perimetrul satului romanesc operatori de utilaje care stiu ce inseamna folosirea eficienta a tehnicii inglobate in aceste masinarii. In fond de unde sa avem asemenea pretentii cand sistemul de invatamint agricol s-a prabusit??

Vanzatorii de utilaje ne imping sa cumparam cea mai noua tehnica care sa ne “garanteze” maximul de eficienta dar uita sa ne intrebe cine urmeaza sa opereze aceste uimitoare masinarii agricole. Multe sunt cazurile cand fermierii se trezesc cu un superutilaj, ultra-super-performant care se dovedeste uneori aproape imposibil de operat de beneficiar. Este daca vreti asemenea cazului in care imi cumpar o ultraperformanta masina de 800 CP pe care vanzatorul mi-o livreaza in curte dar nu o pot folosi deoarece drumurile pe care trebuie sa ma deplasez, pentru o asemenea masina, sunt impracticabile.

Candva scriam de “Solutia Logan pentru agricultura din Romania”. Noi nu ne-am schimbat si, dupa ceea ce am vazut la Agritehnica, subiectul este de actualitate mai ca mult ca niciodata.

Dragi fermieri, cantariti, judecati cu mare atentie cand investiti in utilaje. Achizitionati utilajul pe care puteti sa-l exploatati si opera dvs. insiva. Asa sunteti sigur ca ati investit chibzuit. Si puteti oricand sa instruiti si supraveghea operarea cu maxima eficienta a utilajelor din ferma de catre personalul dvs.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fimpresii-agritehnica-%25e2%2580%2593-hanovra-2011%2F&linkname=IMPRESII%20AGRITEHNICA%20%E2%80%93%20HANOVRA%202011) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fimpresii-agritehnica-%25e2%2580%2593-hanovra-2011%2F&linkname=IMPRESII%20AGRITEHNICA%20%E2%80%93%20HANOVRA%202011) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fimpresii-agritehnica-%25e2%2580%2593-hanovra-2011%2F&linkname=IMPRESII%20AGRITEHNICA%20%E2%80%93%20HANOVRA%202011) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar