Profile photo of dana

by

Lucrari si de toamna

8 November 2011 in News si Editoriale, Samanta si agrochimizare

Ingrasamintele chimice sunt necesare pentru ca plantele sa se poata dezvolta in bune conditiuni, Asa cum organismul uman are nevoie de vitamine si minerale. In general ni le procuram din hrana dar uneori aceasta nu se dovedeste a fi suficienta. Si atunci apelam la suplementele alimentare.
Plantele odata insamantate nu au incotro decat sa se alimenteze din pamantul in care au fost gazduite. Nu intotdeauna minerale pe care le gasesc acolo sunt suficiente. Si atunci intervine mana omului. Cel ce poate sa adauge “suplementele” nutritive sub forma ingrasamintelor chimice.

Modul si perioada de administrarea prezinta o importanta deosebita.

Perioada de administrare difera in functie de conditiile pedo-climatic,e, ca si de faza de consum maxim al plantei de cultura.
In perioada de incoltire al semintelor este foarte important ca substantele nutritive sa existe in cantitati suficiente in zona unde apar radacinile plantei.

Ingrasamintele azotoase sunt foarte active in sol si pot fi usor spalate de apele pluviale sau de irigatii.

La paioase, odata cu insamantarile se administreaza ureea.

Inainte de incoltirea semnintei se vor folosi ingrasaminte pe baza de azotat de amoniu si calciu, (Nitrocalcar) .

In Romania, conditiile pedo-climatice recomanda folosirea ingrasamintelor azotoase in mod fractionat, jumatate toamna , la pregatirea patului germinativ sau imediat dupa semanat, si cealalta jumatate primavara la pornirea in vegetatie a plantelor, pe sol liber de zapada.

Daca la plantatiile cu pomi fructiferi se va observa deficienta de azot, toamna si inainte de inflorit, se va administra prin pulverizare uree in concentratie de 0,5-1,0%. Se pot administra ingrasaminte cu azot in sol, de jur imprejurul pomului, la protectia coroanei, dupa care se incorporeaza in sol cu ajutorul unei greble.

In vii, jumatate din ingrasamintele azotoase se va administra in timpul lucrarilor din februarie-martie, iar jumatate sub forma de uree, dupa prima sapa.

La legume, ingrasamintele se administreaza odata sau de doua ori tinandu-se seama de perioada de vegetatie.
In functie de perioada de aplicare ingrasamintelor se disting 3 variante si anume :

fertilizare inainte de semanat/plantat numita ferilizare de baza
fertilizarea odata cu semanatul/plantatul
fertilizare in timpul vegetatiei
Fertilizare inainte de semanat/plantat

Sursa http://www.omnimpexagro.ro/html/contact.html

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Flucrari-si-de-toamna%2F&linkname=Lucrari%20si%20de%20toamna) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Flucrari-si-de-toamna%2F&linkname=Lucrari%20si%20de%20toamna) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Flucrari-si-de-toamna%2F&linkname=Lucrari%20si%20de%20toamna) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar