Profile photo of dana

by

Masini agricole pentru arat

28 October 2011 in Cereale, Legumicultura, News si Editoriale

S-a instalat toamna. Am adunat recolta, Paradoxal, desi mai bogata, mai greu de vandut la pretul dorit. Gospodarul priceput se imparte acum intre grijile valorificarii productiei la un pret cat mai bun ( vezi, discutiile cu pretul graului pe la unii) si se gandeste la pregatirea recoltei de anul viitor. Se gandeste cum sa curate terenul si se apuca de arat.

Arătura de calitate, spun specialistii, este aceea care se execută omogen, Se respecta adâncimea prescrisă şi conţinutul optim de umiditate. Ea aduce solul în stare structurală, adică afânat, dar fără bulgări, Astfel va fi capabil să asigure condiţii optime pentru germinarea seminţelor si apoi pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor.

Realizarea unei arături de calitate depinde de o serie de factori, de care trebuie să ţinem seama, cum sunt:starea solului; alegerea judicioasă a utilajelor; viteza de lucru şi buna alegere a momentului când se execută lucrarea.

Solurile care şi-au pierdut însuşirile calitative printr-o cultivare de slabă calitate se lucrează greu. Pe acestea nu se poate realiza o arătură bună. De aceea trebuie lucrate cu multă grijă şi îmbunătăţite treptat prin toate mijloacele agrotehnice ce ne stau la îndemână.
Calitatea arăturii depinde, de asemenea, de textura şi structura solului. La un conţinut de umiditate mai mare sau mai mic, solurile uşoare se pot ara bine, iar la cele grele se cere o atenţie mai mare.

Este foarte important ca fermierul să ştie să aleagă masinile agricole cele mai potrivite pentru starea în care se găseşte solul:pluguri mai grele sau mai uşoare, după adâncimea la care vrem să lucrăm; polidiscuri, pluguri polibrăzdare, combinatoare, cultivatoare pentru lucrările superficiale; nivelatorul, grapa uşoară, grapa stelată ori tăvălugul pentru lucrările de mărunţire.

Realizarea afânării optime nu depinde numai de construcţia uneltelor cu care lucrăm, de buna lor funcţionare şi de viteza de lucru, ci şi de momentul ales pentru a lucra. Numai arătura de toamnă se poate face la un conţinut mai mare sau mai mic de umiditate decât optimul, pentru că gerul compensează unele neajunsuri.

Nu este totul ca aratura sa fie adanca. Aratura poate să fie adâncă de proastă calitate . Depinde de caracterul lucrării ce se cere a fi executată. La aprecierea calităţii arăturii trebuie să se aibă în vedere adâncimea, proporţia de bulgări mari, afânarea şi greşurile.

Arătura nu trebuie să fie bulgăroasă (http://www NULL.lumeasatului NULL.ro/1063--araturile-de-toamna-dincolo-de-prejudecati NULL.html) desi bulgării se în arăturile de toamnă pentru că îngheţul îi va sfărâma peste iarnă.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmasini-agricole-pentru-arat%2F&linkname=Masini%20agricole%20pentru%20arat) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmasini-agricole-pentru-arat%2F&linkname=Masini%20agricole%20pentru%20arat) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmasini-agricole-pentru-arat%2F&linkname=Masini%20agricole%20pentru%20arat) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar