Profile photo of dana

by

Metode de compostare

25 January 2012 in Producatori

Cati dintre noi si-au pus intrebarea: oare cum are loc procesul de compostare? Ca simplu gospodar, in casa sau gradina pot obtine un compost de calitate?
Din ce nu am uitat de pe la orele de biologie stim ca microorganismele care se gasesc in deseurile organice incep sa descompuna materialele. Acest proces este insotit de o degajare de caldura care determina cresterea temperaturii in gramada de compost. Cand aceasta temperatura depaseste 40 de grade C incepe procesul propriu-zis de descompunere.

Temperatura creste inca vreo 20 de unitati timp in care se consuma compusii prin descompunere. PH-ul devine alcalin, incepe descompunerea materialului mai rezistent si apoi viteza reactiei scade, temperatura coborand si ea. Descompunerea ca operatie dureaza cateva saptamani, urmata fiind de fermentatie.

Reactiile care urmeaza vor duce la transformarea materiei organice in humus sau acizi humici. Acum apar acarienii, furnicile, viermii care contribuie si ei la maruntirea deseurilor organice.

In functie de locul pe care il avem la dispozitie, de cantitatea de deseuri pe care o putem aduna in timp, de ragazul in care putem astepta dupa compost ( care e in legatura stransa cu locul de depozitare pe care il alegem) putem opta pentru un sistem sau altul de obtinere.

Exista sisteme deschise, sisteme inchise pe jumatate sau sisteme complet inchise.

In cadrul sistemului cu reactii deschise putem opta pentru o compostare artificiala, compostare controlata sau compostare in prisma cu aerisire. Consider ca aceste doua sisteme sunt mai la indemana gospodarului. Cu usurinta se poate opta pentru o metoda sau alta pentru a valorifica deseurile obtinute in gospodarie

Celelalte doua sisteme tin mai mult de unitatile specializate, de spatii mari de colectare a deseurilor si se refera la colectarea deseurilor organice din localitati, de exemplu, ferme mari, etc.

Compostul de curte ar fi acela care se obtine in gospodariile taranesti, un ingrasamant organic rezultat în urma fermentarii controlate a unui amestec de deseuri zootehnice si de resturi vegetale .

Se poate obtine si in orice curte, unii au incercat chiar si pe balcon. Numai ca aici se ridica mai multe semne de intrebare. Ce cantitate aduni, in ce recipient o pui, merita efortul? Si ceea ce este clar, pe balcon nu folosesti un sistem deschis.

Compostarea artificiala este aceeea in care materialele se aduna intr-o gramada mai mare, pe un spatiu care poate fi pana la 10 m lungime iar in inaltime pana la 3 m. In acest fel deseurile nu se trateaza cu nimic, nu se amesteca, nu se uda si procesul de descompunere poate dura intre 6 luni pana la 3 ani. Se preteaza agricultorilor care au pamant pe langa casa, animale si teren arabil. Eu as numi aceasta metoda, metoda naturala deoarece lasi natura sa lucreze de la sine cu microorganismele ei, cu viermi, acarieni, furnici, etc.

Compostare controlata  definim procedura in timpul careia materiale de baza sunt intoarse si amestecate de mai multe ori. Daca compozitia este prea uscata, se umezeste si in  acest fel se ajunge la o transformare mai rapida.

Deseurile mai pot fi asezate si sub forma de prisma. Permanent sunt aerisite cu ajutorul unui ventilator folosind tevi perforate si ingropate in podea si din cand in cand se intorc. Nici acest mod nu este foarte comun dar pentru cine doreste un compost rapid, cine dispune de suficiente deseuri, in mod regulat, cine isi poate amenaja un astfel de spatiu atunci merita sa incerce. Acest loc ar trebui betonat, cu o fosa de colectare a dejectiilor lichide in curtea casei sau a fermei si cu siguranta, in apropierea sursei de deseuri.

 

 

 

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmetode-de-compostare%2F&linkname=Metode%20de%20compostare) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmetode-de-compostare%2F&linkname=Metode%20de%20compostare) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmetode-de-compostare%2F&linkname=Metode%20de%20compostare) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar