Profile photo of dana

by

Mic ghid pentru infiintarea unei gradini de legume (vanturile)

27 January 2012 in Legumicultura

Cum putem infiinta o gradina de legume pentru nevoile familiei?

In primul rand, trebuie sa dispunem de teren si apoi sa ne documentam. Sa acumulam cateva cunostinte economice. Daca dorim valorificarea produselor atunci, cu siguranta, documentarea noastra trebuie sa fie mai serioasa.

Citeam undeva ca pentru un membru al familiei ar fi necesar cam 300 mp. O gradina ca sa poata fi lucrata in principal de membrii unei familii nu poate fi decat de maxim 5 ha.

Dupa ce am dobandit terenul sau daca il aveam deja in proprietate ramane sa ne documentam cu privire la conditiile climatice din zona.

Trebuie sa stim care sunt temperaturile in acea zona, ce cantitate de apa cade in cursul unui an, cum este relieful, care este expunerea fata de soare. Poate aflam cate ceva despre vanturi si directia lor predominanta.

Crivatul bate in directia N-E, are o intensitate relativ mare. Iarna sau primavara poate aduce ger. Se intalneste in Moldova si estul Munteniei.  O parte din masele de aer purtate de Crivat patrund prin trecatorile Carpatilor rasariteni in Ardeal, unde se numeste Nemer.

Austrul bate de la Sud si Sud – Vest cu o intensitate mare. Il simtim  vara si iarna, aduce seceta sau geruri. Zona unde bate: Muntenia.

Vantul negru sau Saracila intalnit in Dobrogea si Baragan bate dinspre Sud cu o intensitate relativa. Aduce seceta.

In Sudul Banatului dinspre S-E cu o intensitate mare, pe timp de iarna, bate vantul numit Cosara.

In partea estica a tarii bate Baltaretul iar in zona Brasov si Sibiu, primavara bate Vantul mare.

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmic-ghid-pentru-infiintarea-unei-gradini-de-legume-vanturile%2F&linkname=Mic%20ghid%20pentru%20infiintarea%20unei%20gradini%20de%20legume%20%28vanturile%29) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmic-ghid-pentru-infiintarea-unei-gradini-de-legume-vanturile%2F&linkname=Mic%20ghid%20pentru%20infiintarea%20unei%20gradini%20de%20legume%20%28vanturile%29) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fmic-ghid-pentru-infiintarea-unei-gradini-de-legume-vanturile%2F&linkname=Mic%20ghid%20pentru%20infiintarea%20unei%20gradini%20de%20legume%20%28vanturile%29) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar