Profile photo of dana

by

Nucul ca afacere

14 October 2011 in News si Editoriale, Pomicultura


(http://www NULL.nucifere NULL.com/livezi/depozitarea-nucilor)
Exista un obicei preluat potrivit caruia  aproape orice gospodarie de la tara detine cel putin un nuc.
 Nucile sunt foarte gustoase. Chiar daca nu le folosim in fiecare zi la masa, desi ar trebui, nu exista sa nu le gustam de sarbatori cand gospodinele pregatesc cozonacii, cornuletele sau torturile “cu nuca”.
Nucul nu este numai aliment, el este un adevarat medicament pentru cine stie sa foloseasca cate ceva din ceea ce el ne ofera. De la muguri, frunze, fructe verzi, coaja verde si pana la fructul copt sau coaja uscata.
Nucul poate fi o afacere foarte profitabila.
Un numar cat mai mare de persoane doresc  sa isi porneasca o afacere proprie cu nuci.
 Se pot accesa chiar si  fonduri europene . Trebuie doar putin curaj, interes si documentare.
O familie, ca sa isi intemeieze o livada, ar avea nevoie de o suprafata de teren cuprinsa intre 0,1 si 10 hectare.
Din punct de vedere legal, infiintarea unei livezi familiale poate avea loc numai cu puieti achizitionati dintr-o pepiniera autorizata.
Daca se urmareste reducerea costurilor intiale de infiintare, se poate opta pentru  utilizarea de  puiet de nuc selectionat ( nealtoit), situatia in care fructele apare doar dupa 8 ani.
De aceea,  este mult mai eficient sa se infiinteze livada  cu puiet altoit  care incepe sa rodeasca inca din anul 3-4, urmand ca din anul 7-8 sa se apropie de potentialul productiv al soiului pentru care se opteaza la infiintare.
Dar si  daca avem un singur nuc, acum toamna cand ii culegem fructele trebuie sa luam in considerare cateva sfaturi care ne ajuta sa pastram mai bine recolta.
Pana anul trecut nici eu nu stiam ca nucile se spala.
Dupa recoltare , se aleg nucile care sunt inca cu coaja verde de cele care sunt fara coaja si curate. Nucile pe care mai sunt coji verzi se baga in saci de urzica sau canepa si se umezesc bine, dupa care se depoziteaza pentru 1-2 zile la umbra.
Dupa acest interval , coaja verde se desprinde cu usurinta de nuca. Frunctele pe care sunt vizibile pete de suc verde de coaja se spala imediat, cate 2-3 minute in apa rece.
Apoi nucile se pun la uscat, in straturi de  maxim 25 cm grosime in locuri foarte bine ventilate si se ravasesc de 3-4 ori pe zi. Putem profita inca de zilele insorite de octombrie pentru a le  usca cat mai bine.
Stiati ca nucile astfel uscate se albesc ?
Procedeul il puteti gasi pe site-ul nucifere.com (http://www NULL.nucifere NULL.com/livezi/depozitarea-nucilor).
Pentru  depozitare, nucile se ambaleaza in saci de minim 25 de kg si maxim 200 de kg, in spatii curate, bine ventilate si ferite de rozatoare
Depozitarea propriu-zisa poate avea loc pana la 2 ani ,  ideala fiind  depozitarea nucilor  in coaja. Miezul de nuca curat este recomandat sa fie valorificat
intr-o perioada de timp cuprinsa intre 30 si 60 de zile.
“Pe la prânz o nucă mică
A simţit că din pom pică.
Coaja verde-o părăsi
Dezgolită se-ngrozi!

Când aproape solu-atinse,
Biata, ochii îşi închise.
Dar nu se strivi deloc
Deşi auzise: Poc!”( Aurelia Luchian)

 

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fnucul-ca-afacere%2F&linkname=Nucul%20ca%20afacere) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fnucul-ca-afacere%2F&linkname=Nucul%20ca%20afacere) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fnucul-ca-afacere%2F&linkname=Nucul%20ca%20afacere) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar