Profile photo of dana

by

REPER TRANSPARENT PENTRU COTATIA GRAULUI

10 November 2011 in Bucuresti, Bucuresti, Cereale, News si Editoriale

Incepand cu ziua de azi Bursa de Valori Bucuresti lanseaza un contract la termen pe pretul graului.
Acesta se doreste a fi in sprijinul fermierilor deoarece productia va putea fi valorificata dupa un nivel de referinta.
Fermierii nu vor mai fi la mana marilor traderi de cereale.
Utilizarea contractului prezinta avantaje pentru fermieri, pentru producatori, dar chiar si pentru speculatori.
Fermierii pot sa isi fixeze un pret si o data dinainte stabilita la care sa isi vanda recolta. Nu vor mai avea teama ca pretul se va modifica, ca va scadea iar ei vor ramane in pierdere.
Producatorii din panificatie vor fi avantajati prin aceea ca isi vor putea asigura un pret cert, iar speculatorii vor miza pe cresterea sau scaderea pretului graului.
Se vizeaza in acest fel o stabilizare a pietei cerealelor, o crestere a competitivitatii, in final, ceea ce dorim cu totii : preturi rezonabile pentru consumatori.
Bursa speră să atragă cât mai mulţi producători şi consumatori care să tran­zac­ţioneze pe bursă acest nou tip de contract.

“Agricultura din Romania are un potenţial mare de dezvoltare, iar noi tre­buie să fim pionieri şi să întâm­pinăm acest potenţial înainte ca să-şi atin­gă ni­velul maxim de dez­vol­ta­re. Prin aceste contracte deri­vate pe care le lansăm spe­răm ca producătorii să îşi protejeze afa­cerile prin hedging”, a declarat Va­len­tin Ionescu, directorul general al BVB.

Circa 3 milioane de fermieri şi peste 20.000 de firme care exploatează teren agricol, 6.000 de agenţi economici, din domeniul panificatiei vor putea beneficia de acest nou tip de contract de tranzactionare la bursa.

“Grâul rămâne un etalon pentru agricultură. Fără un preţ format la Marea Neagră nu vom avea niciodată o situaţie clară privind valo­rificarea agricolă”, a declarat Valeriu Tabără.

Pentru a afla Cum se tranzacţionează contractele pe grâu? sau Cum ar putea fi îmbunătăţit contractul pe grâu? gasiti mai multe informarmatii in Ziarul financiar (http://www NULL.zf NULL.ro/burse-fonduri-mutuale/de-astazi-3-milioane-de-fermieri-vor-sta-cu-ochii-pe-bursa-sa-vada-pretul-graului-8956296)

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Freper-transparent-pentru-cotatia-graului%2F&linkname=REPER%20TRANSPARENT%20PENTRU%20COTATIA%20GRAULUI) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Freper-transparent-pentru-cotatia-graului%2F&linkname=REPER%20TRANSPARENT%20PENTRU%20COTATIA%20GRAULUI) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Freper-transparent-pentru-cotatia-graului%2F&linkname=REPER%20TRANSPARENT%20PENTRU%20COTATIA%20GRAULUI) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar