Profile photo of dana

by

Rotatia in cultura legumelor

31 January 2012 in Legumicultura, Samanta si agrochimizare

Legumicultorii cu experienta stiu ca o anumita cultura de legume nu poate reveni in acelasi loc decat dupa 2-4 ani. Ei isi fac scheme in care au in vedere mentinerea echilibrului intre substantele hranitoare din sol, isi noteaza felul de inradacinare a plantelor, perioada de ingrasare cu gunoi de grajd, lucrarile care trebuiesc aplicate legumelor respective.

Cum ar putea arata un asolament de 3 ani:

In primul an, dupa administrarea ingrasamnintelor se cultiva plante din grupa verzei, verdeturi, tomate, ardei, vinete;

In al doilea an se pot cultiva :cartofi, tomate si radacinoase (acestea vor lua locul verdeturilor, varzoaselor)

In al treilea an se pot cultiva: mazare, fasole, bob, linte.

Culturile succesive si asociate

Pentru ca legumele au cicluri diferite de dezvoltare, unele timpurii, altele pretentioase la caldura, avem nevoie de programare si o buna organizare atunci cand stabilim cum sa folosim cat mai eficient terenul de care dispunem.
Primele in gradina pot fi semanate spanacul, salata, ridichile, ceapa verde. Acestea au o perioada scurta de vegetatie, sunt rezistente la temperaturi mici. Dupa recoltarea lor putem pune pe plantute de ardei, vinete, rosii,
Intre cuiburile de castraveti se poate semana fasole.

Foarte simplu, culturile care urmeaza una dupa alta, in acelasi an, pe aceeasi suprafata de teren se numesc culturi succesive. Iar culturile care merg una langa alta ( vezi fasolea printre castraveti) se numesc culturi asociate.

De denumit a fost simplu, dar de stabilit nu este chiar asa. Trebuie avute in vedere cateva reguli. Uneori plantele nu se suporta in vecinatate ( de exemplu ceapa si usturoiul).

Legumele asociate nu trebuie sa aiba boli si daunatori comuni, nu trebuie sa aiba aceleasi pretentii fata de elementele hranitoare, sa nu se stanjeneasca reciproc.

Exemple:

Dupa cartofi timpurii, mazare timpurie putem semana culturi de toamna( varza, conopida sau castraveti)

Dupa varza timpurie, conopida timpurie sau gulii se poate semana fasole de toamna pentru pastai

Dupa spanac, salata pot urma tomatele, vinete sau ardei

Dupa ridichile de luna putem pune castraveti din rasad si apoi spanac sau gulii de toamna.
Dupa ceapa de stufat vin tomapele timpurii si apoi salata sau spanac.

Tomatele pot fi asociate cu varza

Conopida sau morcovii fac buna vecinatate cu ridichile de luna, marar sau salata

Vinetele se asociaza cu gulii, conopida, salata

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Frotatia-in-cultura-legumelor%2F&linkname=Rotatia%20in%20cultura%20legumelor) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Frotatia-in-cultura-legumelor%2F&linkname=Rotatia%20in%20cultura%20legumelor) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Frotatia-in-cultura-legumelor%2F&linkname=Rotatia%20in%20cultura%20legumelor) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar