Profile photo of dana

by

Solutia LOGAN in agricultura…

2 August 2011 in News si Editoriale

Deunazi am vazut la o televiziunea romana un interviu al unui important agricultor roman. Ce m-a surprins, a fost faptul ca desi era la un moment dat un personaj controversat in mediul agro romanesc, cuvintele acestuia exprimau un sincer patriotism si respect pentru agricultoriul roman.

Da, avea dreptate cand spunea ca la momentul 1989 eram in pozitii fruntase in confruntarea agricola europeana.

Aveam o clasa de specialisti care realizau multe, in conditii clar mai proaste decat colegii lor din vestul europei, aveam o suprafata agricola variata, organizata in mari exploatatii agricole, perfect organizate pentru performanta. Nu stateam deloc rau la capitolul cercetare si industrie chimica, factori importanti pentru progresul agriculturii. Intr-un cuvant eram competenti si performanti. Totusi, ce ne-a lipsit? Ce ne-a lipsit de am devenit dintr-un competitor temut, intr-o natiune fara importanta pe harta agriculturii europene?

Ma voi opri in acest editorial asupra unui prim aspect.

Ne-au lipsit masinile agricole performante care sa sustina excelenta organizare a agriculturii romanesti.

Politica de inzestrare a agriculturii cu masini performante a ramas in urma avansului tehnologic al vremii… Dupa 1989, prima grija a agricultorilor a fost sa incerce, si unii au reusit, in pofida dificultatilor de atunci, sa se doteze cu utilaje performante. Suprafetele mari, combinate cu performanta masinilor proaspat importate au aratat specialistilor romani ca se poate face o agricultura foarte performanta in Romania.

Imbunatatirea parcului de utilaje a continuat, intr-un ritm mult mai lent decat era necesar, si a aratat calea naturala de urmat. Din pacate, niciunul din guvernele romaniei nu a inteles acest lucru si drept urmare, Romania ca stat cu un teoretic mare potential agricol a ajuns unde a ajuns.

Structura teritorial-organizatorica a exploatatiilor agricole a vestului Europei a dus ca in ultimii 20-25 de ani sa nu mai fie rentabil ca agricultorii europeni sa detina un intreg parc de utilaje. Au aparut marii prestatori de servicii pentru care s-au dezvoltat de catre producatorii de utilaje agricole utilaje mari, performante dar extrem de tehnologizate si scumpe. Ca sa intelegeti la ce ma refer, s-a ajuns la tractoare de 500 CP si combine de recoltat furaje cu 2 motoare ajungand la peste 600 CP. Un adevarat nonsens pentru noi cei din est.

In aceasta parte a Europei avem nevoie de utilaje calitative, robuste si fiabile, cu dotari optionale strict necesare.

DA! Avem nevoie de solutia LOGAN si in agricultura.

Nu avem nevoie de combine cu motoare de 400 CP, nu avem nevoie de instalatii automate cu GPS, nu avem nevoie de instalatii scumpe pentru ghidarea prin sateliti.

Avem nevoie de tractoare robuste, cu transmisii fiabile fara a fi automate, nu avm nevoie de faruri Xenon si instalatii de climatizare automata. Avem nevoie de solutia Logan: combine si tractoare care sa isi faca treaba la un pret rezonabil. Producatorii de utilaje agricole nu au inteles filozofia Logan. Daca o intelegeau acum in estul europei nu se mai ara cu calul…. Si eram mai puternici in fata concurentilor din America de sud…

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fsolutia-logan-in-agricultura%2F&linkname=Solutia%20LOGAN%20in%20agricultura%E2%80%A6) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fsolutia-logan-in-agricultura%2F&linkname=Solutia%20LOGAN%20in%20agricultura%E2%80%A6) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Fsolutia-logan-in-agricultura%2F&linkname=Solutia%20LOGAN%20in%20agricultura%E2%80%A6) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar