Profile photo of dana

by

Traditii si superstitii de Anul Nou

29 December 2011 in News si Editoriale

Intre Craciun si Anul Nou sunt cateva zile pe care nici nu stim cum sa le luam.

Pentru unii sunt zile obisnuite de lucru. Pentru altii este o petrecere continua, o trecere lina de la o sarbatoare la alta.

In aceasta categorie sunt mai ales cei de la tara. Cei care de primavara pana toamna lucreaza pamantul, aduna roadele lui si apoi se odihnesc. Cel putin teoretic. Si iarna omul gospodar are multe de facut. Numai ca stie sa se si bucure de sarbatori. Pastreaza traditiile din stramosi sau incearca sa le readuca in viata satului.

Colindele de Craciun au ramas in urma. Ce repede a trecut aceasta minunata sarbatoare!

Dar in asteptarea trecerii de la anul vechi la cel nou oamenii se distreaza in alt fel.

Plugusorul, obicei agrar, cu adanci radacini in spiritualitatea romaneasca. de fapt si el este o colinda.

Una agrara, declamata, cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusa pentru obtinerea painii.

“Plugul, ornat cu hartie colorata, panglici, servete, flori, pe care se punea, eventual, si un brad, era o prezenta nelipsita in cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezenta simbolica, in cadrul uraturilor care li se adreseaza oficialitatilor.” (Dr. Iuliana Bancescu )

Copii, adolescenti sau oameni in toata firea pornesc din casa-n casa in Ajunul Anului nou, seara, sau pana in dimineata Sfantului Vasile.

Izolat (in judetele Botosani si Galati) este consemnata si prezenta femeilor in ceata. In general, se practica in grupuri mici, cate 2 sau 3 plugari. Mai demult, se ura si in grupuri mai mari, care isi alegeau un vataf. Recitarea textului este insotita de sunetul clopoteilor, al buhaiului si de pocnetul bicelor. In scenariile mai complexe ale obiceiului apar si instrumente muzicale (fluier, cimpoi, toba, cobza, vioara), dar si pocnitori si puscoace, care amplifica atmosfera zgomotoasa in care se desfasoara obiceiul.(Dr. Iuliana Bancescu ( http://www NULL.crestinortodox NULL.ro/datini-obiceiuri-superstitii/plugusorul-colinda-agrara-68817 NULL.html ) )

In dimineata Anului Nou, copiii umbla cu semanatul. Ei arunca seminte de grau, porumb sau orez prin case si peste oameni. Rostesc o urare scurta prin Bucovina (“Sanatate! Anul Nou!”), primind in schimb bani, fructe, nuci, colaci. Mai recent insa s-a generalizat formula de la Sorcova, prezenta, initial, in centrul Moldovei: “Sa traiti/ Sa-nfloriti/ ca merii, / ca perii, / In mijlocul verii, / ca toamna cea bogata / De toate-ndestulata!”.

Iar sarbatorile nu se incheie aici. Pe 1 ianuarie este sarbatoare Sfantului Vasile, jumatatea celor 12 zile care incep inainte de Craciun se sfarsesc pe 6 ianuarie odata cu sarbatorirea Bpotezului Domnului.

Perioada aceasta semnifica de fapt pregatirea pentru a trece peste un prag. Lasam vechiul deoparte, intampinam noul.
Si pentru ca ne dorim ca ceea ce vine sa fie mai bun nu ne este indiferent cum trecem acest prag. Asa apar superstitiile. La fel ca si treditiile ele sunt mai mult sau mai putin respectate. Ele difera de la o zona la alta dar elementul comun este ca : exista. Unii ajung ca nu mai fac nimic fara se se intrebe :” o fi de bine, o fi de rau?”.

In ziua de Craciun sa nu maturi, sa nu scoti gunoiul din casa. Dupa o casa plina de copii sau musafiri, dupa ce mancarea a fost din belsug, iar mesenii au considerat fiecare coltisor ca loc de servire a bucatelor, te trezesti ca ai un morman de resturi, firmituri peste tot si trebuie sa rezisti cu ele macar pana a doua zi. Ca altfel…

Este bine sa iti platesti toate datoriile inainte de Anul Nou. Facturi, imprumuturi, rate si ce o mai fi. Dar exagerat unii ajung ca isi planifica si primele cheltuieli ale anului sa le faca anticipat daca se poate.

Sa nu dai imprumut in prima zi de an pentru ca altfel ti se va cere tot anul.

Sa pui in buzunar bani la cumpana dintre ani, ca sa ai tot timpul anului.

Sa nu gatesti pentru seara de Anul Nou pasare. Gaina scormoneste si imprastie, asa vei imprastia si tu norocul casei. Dar se spune carne de pasare. Aici intra si rata si curcanul? Sunt pasari, dar ele nu scormonesc.

Oul este de la pasare. Il gasim in multe preparate. Le consumam sau nu?
Depinde de fiecare cum intelege superstitia si sum o exagereaza.

Se spune ca este bine sa servesti peste in seara noului an. Te poti strecura printre necazuri exact ca pestele prin apa.

Daca vin copiii cu semanatul nu trebuie adunate boabele de grau, orez care sunt pe jos. Nici in prima zi a anului nu se matura, nu se scoate gunoiul din casa. Dar trebuie sa ai o curatenie desavarsita inainte de aceasta zi.

O alta superstitie interesanta este legata de oaspeti. Sa treaca primul pragul un barbat. Dar in epoca noastra consideram important si primul telefon, primul mesaj electronic? Si acestea trebuie sa fie de la un barbat?

Se spune ca ne influenteaza. Blondele sau roscatele aduc ghinion in timp ce brunetele aduc noroc. Daca o femeie intra prima in casa vei avea parte de un an prost :-(, daca un barbat iti vine in vizita, va fi un an bun :-).

Sa ai vasc sau busuioc in casa.

Sa ne imbracam cu haine noi la cumpana dintre ani si daca putem sa avem haine rosii!

Sa avem o masa imbelsugata, veselie in casa, vin in pahare si bani in buzunare.

Asa vom fi siguri ca intampinam cum se cuvine noul an si pornim cu increderea ca va fi mai bun pentru noi toti.

LA MULTI ANI 2012!

(http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Ftraditii-si-superstitii-de-anul-nou%2F&linkname=Traditii%20si%20superstitii%20de%20Anul%20Nou) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/twitter?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Ftraditii-si-superstitii-de-anul-nou%2F&linkname=Traditii%20si%20superstitii%20de%20Anul%20Nou) (http://www NULL.addtoany NULL.com/add_to/google_plus?linkurl=http%3A%2F%2Fagro-network NULL.ro%2Ftraditii-si-superstitii-de-anul-nou%2F&linkname=Traditii%20si%20superstitii%20de%20Anul%20Nou) (https://www NULL.addtoany NULL.com/share)
Skip to toolbar